Er der fejl eller mangler på siden? Så skriv gerne til hacker(snabel-a)matfystutor.dk

Personligt drev

Fra Hackerwiki
Spring til navigation Spring til søgning

Når du har fået dit eget brugernavn til IFAs computere får du samtidigt et personligt z-drev. Det vil sige at når du logger ind på Windows-computerne vil der være et z-drev som indholder dine filer. Det er her du skal gemme dine filer. Hvis du gemmer dem andetsteds er de væk næste gang du logger på.

Linux-computerne ligger z-drevet i mappen win_home. På Linux-computerne kan man desuden gemme i ens home mappe og gemme indstillinger, bogmærker m.v.

Som udgangspunkt kan alle andre brugere på instituttet læse dine filer i din home-mappe samt se en liste over filer i win_home (dit z-drev). For at forhindre dette skal du ændre rettighederne på mapperne således, at kun du har adgang.

Ved en Linux-computer gøres det ved at vælge mapperne og højreklikke og vælge Egenskaber. Herefter vælges fanebladet rettigheder og fjerne flueben så kun ejer har tilladelse til at læse, skrive og eksekvere(åbne) filer. Dvs gruppe og andre skal ikke have nogen rettigheder, med mindre du ønsker at give dine medstuderende adgang til en eller flere mapper fx ved gruppearbejde.

På en Windows-computer skal du åbne dit z-drev og højreklikke inde i drevet(ikke på en fil). Vælg Properties og herefter fanebladet Security dernæst Advanced. Her skal du fjerne alle de rettigheder du ikke mener andre skal have til dine ting. Husk dog IKKE at slette adgangen for DIG SELV!!! Windows vil muligvis påstå at everyone og users har adgang til at overtage ejerskabet af dine filer. Det er IKKE tilfældet. Det er en fejl i Windows.

Windows 7

Du kan få adgang til dit personlige z-drev fra din egen computer vha. VPN. Når du har oprettet forbindelsen, går du ind i Computer. Her vælger du menupunktet Map network drive i menulinjen og så Opret forbindelse til et netværksdrev. I linien Mappe skriver du: \\ad.nfit.au.dk\nfdfs\Users\xyz, hvor xyz er dit brugernavn. Den beder dig om dit brugernavn og password. Her skal du huske, at skrive ad\ foran dit brugernavn. Følg da anvisningerne og du skulle have oprettet et netværksdrev.

Linux

For at tilgå dit personlige drev fra din egen Linux-computer er det nemmest at bruge SSH.

Du kan også logge ind via VPN og tilgå smb://samba-fs1/homes med dit brugernavn og adgangskode. Pga. den måde serverne er sat op på skal man dog bruge såkaldt plain text passwords hvilket mange nyere Linux-systemer ikke gør af sikkerhedsårsager. Det skulle dog være relativt sikkert her på IFA. Du bliver altså nødt til at slå "plain text"-passwords til dette gøres ved at oprette en fil i din home-mappe der hedder 'nsmb.conf' eller lignende se i øvrigt: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/samba/+bug/215410