Er der fejl eller mangler på siden? Så skriv gerne til hacker(snabel-a)matfystutor.dk

Gnus

Fra Hackerwiki
Spring til navigation Spring til søgning


Det er jo alt sammen meget godt, men jeg hører jer spørge, og retmæssigt så, om ikke det er muligt at læse sin mail og news i emacs, thi emacs kan jo alt. Og jo, naturligvis kan det det. Denne vidunderlige del af emacs hedder gnus. Og dette er en blandt mange måder at læse mail og news på. Man kommer bedst fra start ved at gafle en opsætningsfil fra en eller anden, der bruger gnus i forvejen.


news i gnus

Først starter man gnus op. Dette gøres ved at taste M-x gnus i emacs. Man har nu et meget kedeligt billede, der ligner ethvert andet. Men lad dig ikke snyde. Prøv at taste U. Du bliver nu spurgt om navnet på en newsgroup. Man kan så taste f .eks. daimi.lovers eller en anden gruppe ind. Nu kan man læse beskeder i denne newsgroup. Hvis man efter at have læst dette får en usvigelig lyst til at svare, trykker man f (for followup), eller hellere F. Forskellen på disse to er, at F citerer artiklen du svarer på. Tilsvarende kan du svare via mail, ved at trykke hhw. r eller R, for reply. Når du har redigeret beskeden og ønsker at sende den trykkes blot C-c C-c. Hvis du vil glemme det igen, trykker du C-c C-d.

Ønsker du selv at poste en artikel, trykker du a som i article. Du kan nu forfatte dig en artikel og afsende den med C-c C-c. Igen, hvis du fortryder, trykker du C-c C-d.

For at navigere rundt i gnus bruger man hovedsageligt piletaster, og enter/space. Nogle lidt mere interessante tastkombinationer er:

Når du vælger gruppe:

  • u Subscriber/unsubscriber dig til gruppen du peger på..
  • g Henter ny post og news.
  • C-u space Viser alle nyheder i gruppen, også ulæste.

Når du vælger artikel:

  • ^ Læser den posting dette er en opfølger til (især nyttig hvis den ikke er synlig).
  • < Viser starten af den markerede artikel.
  • > Viser slutning af den markerede artikel.

Der er oceaner af andre muligheder, som man kan udforske ved at vælge menupunktet browse manuals og derefter gnus.


Mail i gnus

Selvfølgelig blev du fanget af den fantastiske måde, emacs behandler nyheder på, og vil nu læse din mail i gnus. Dette kræver lige, at du åbner en fil ved navn ~/.gnus.el og tilføjer følgende linier:

gnus-secondary-select-methods '((nnml ""))
nnml-get-new-mail t
gnus-options-subscribe "^nnml:"

Nu virker det præcis, som om du læser news i gnus, når du vil læse din mail. Der er dog et par forskelle! Du kan nemlig slette mails og flytte dem.

  • B del Sletter den besked, du står på.
  • B m Flytter den besked, du står på, over i en folder efter eget valg. Hvis den ikke eksisterer, får du mulighed for at oprette den.
  • B c Gør det samme som B m, bortset fra at den kopierer i stedet for at slette.


Diverse

Der er usædvanligt mange andre muligheder. Et godt trick er at finde en, der bruger gnus, og lure hvad han har skrevet i sin .gnus. Derudover er det altid godt at læse i infosidernes manual for gnus.