Er der fejl eller mangler på siden? Så skriv gerne til hacker(snabel-a)matfystutor.dk

Hackerwiki:IFA

Fra Hackerwiki
Spring til navigation Spring til søgning
Den printbare version understøttes ikke længere, og har muligvis nogle renderingsfejl. Opdater venligst din browsers bogmærker og brug i stedet din browsers standard printfunktion.
Ifalogo mini.gif

Velkommen til Mat/Fys-Tutorforeningens hackermanual til IFAs computersystemer

Her kan du finde et (nogenlunde) bredt udvalg af artikler om IFAs computer-systemer, relevante programmer for fysikstuderende og generelle gode tips for at få en god oplevelse med IT på IFA. Du kan finde en oversigt over de artikler på wikien der henvender sig specifikt til fysik- og nanostuderende.

Help Desk - Phys

Hvis du har brug for hjælp, til noget der ikke er beskrevet på denne wiki, kan du skrive til Helpdesken - IT-support. Eller besøge dem i bygning 1521, lokale 310, hvor de har åbent man-tors 09:00-16:00 og fredag til 13:00. it-helpdesk@st.au.dk

Mere om IT-supporten kan findes på:

http://studerende.au.dk/it-support/

Udlåning af garderobeskabe

På IFA's bibliotek står der nogle skabe der kan udlånes af de studerende. Der er et 200 kr depositum som bliver betalt tilbage ved aflevering af nøgle.

Der er også en række læsepladser (kontorer) der fordeles hvert semester. Disse kræver en ansøgning og bliver oftest tildelt studerende der er i gang med at skrive projekter. Der er naturligvis også andre steder hvor alle er velkommende til at studere, som for eksempel fællesområderne på anden sal og tredje sal eller på fysisk bibliotek.

Vejledning til begge findes på Studieportal - Læsepladser og Garderobeskab

Brugernavn og adgangskode

Når du starter på universitetet får du et brugernavn og adgangskode til Selvbetjeningen. Her findes desuden din universitets e-mail. Denne mail skal tjekkes regelmæssigt, da der kommer vigtig information, som fx kursustilmelding.

En oversigt over hvad de forskellige logins kan bruges til kan ses her.

IFA hjemmefra

Instituttets systemer er også tilgængelige hjemmefra via Internettet. Du kan få adgang til dem via VPN. Vha. af disse kan du få adgang til et personligt drev og en række programmer fx MATLAB. Du kan selvfølgelig også bruge selvbetjening, email og så videre hjemmefra.

Instituttets computere

På instituttet er der adgang til en række computere, som du kan logge ind på med dit AU-ID og tilhørende kode. De er placeret rundt om på instituttet - se oversigten.

Der er desuden trådløst netværk på hele universitetet som er tilgængeligt for alle studerende.

IFA stiller også en række programmer til rådighed for de studerende som bruges i løbet af uddannelsen (fx MATLAB). Nogle af disse programmer kan man få på sin egen computer.

Printere på IFA

Der er en lang række af printere til rådighed på instituttet. Disse kan du både bruge fra instituttets computere og din egen (hvis du enten er på Eduroam eller på VPN).

Hvis en printer er løbet tør for toner kan en ny patron rekvireres i Informationen på 1. etage.

Ordensregler

Ordensreglerne for brug af instituttets computere er:

  • Ingen spil og lignende i tidsrummet 8-17.
  • Kun spil og lignende hvis der er ledige maskiner.
  • Opsætningen af maskinerne må ikke ændres.
  • Instituttets almindelige regler for brug af EDB-systemer skal følges.

Disse regler skulle være til at overholde for de fleste. Ikke overraskende kan instituttets almindelige regler koges ned til "Brug din sunde fornuft", men læs alligevel reglerne inden du skriver under. Kan man ikke finde ud af at overholde disse simple regler, risikerer man at miste sit brugernavn på instituttet.

LaTeX

LaTeX er et dokumentsprog som fysikere bruger til at skrive alt fra rapporter til specialer. Institut for Matematik har et større LaTeX-site, hvor man bl.a. kan finde links til installation af LaTeX, samt adgang til bogen Introduktion til LaTeX. Du kan også finde hjælp til download og installation på Hackerwikiens LaTeX side.

Har man brug for hjælp vedrørende noget LaTeX relateret er man altid velkommen til at kontakte Lars Madsen (daleif@imf.au.dk, A2.21).

For ordentlig typesetting af SI enheder, brug pakken siunitx.

Andet vigtigt

Når man som ny studerende kommer til AU sker der en masse ting, og det kan derfor blive uoverskueligt at holde styr på de selv mest basale ting, derfor vil der være en række referencer som kan hjælpe med sådanne ting:

Mad og drikke: Se hvor man kan anskaffe sig den daglige proviant: Mad

Links: En række links til andre vigtige steder: Links

Hvis du har en god idé til en artikel, skal du være velkommen til at skrive den, eller sende os en wiki@matfystutor.dk.

Hvis du har gode ideer til rettelser eller artikler kan du sende et (begrundet) forslag til wiki@matfystutor.dk.